Hari nie mood rajin aku datang lagi.. Mule2 malas gak tp bile Siti cakap "ema, hari ni keje hang buat kek je.." maksudnye aku xpayah buat kerja rumah laa..yihooo..tros aku ade semangat nak masok dapur..lepas aku buat kek batik aritu, diorg suruh aku buat kek lagi..so, aku berkira2 la tadi nak buat kek batik ke kek coklat sebab bahan kek coklat tu aku dh beli lame dah.. so, at last aku pilih buat kek coklat sebab nak try wat kek ni plak.. mulenye time beli barang ari tu cadang nk buat moist cake, tapi bile nampak bahan kek coklat segera nih Siti terus cakap " Ema, hang beli yg ni laa..lg senang.." aku pun belek2 la kotak bahan tu.. macam sedapp..aku pon ambik la nak try buat.. lg satu faktor penyebab aku ambik sb ianya SEGERA! huhuhu.. aku bab2 segera ni memang shuke..mne tak nye..memudah kan keje aku.. lg2 orang yg baru nak berjinak2 buat kek ni..kn? hee.. so..lau nak tau cmne nk buat kek coklat segera ni, jom followw..
bahan-bahan (mengikut arahan pada kotak):
1 pek tepung kek coklat segera (terdiri daripada gula, tepung gandum, serbuk koko, serbuk penaik, natrium bikarbonat)
3 biji telur gred A
3/4 (150ml) cawan teh minyak masak atau 200g mentega dicairkan
3/4 (150ml) cawan teh susu pekat manis
3/4 (150ml) cawan teh air panas
ok..ni die bahan segera nak buat kek coklat..dalam tu die dah ade tepung pracampuran, maksudnye separuh bahan dah dicampur n separuh lagi kita kena sediakan..haa, bukan jenama ni je yg ado..byk lagi jenama lain..korg pilih la yg mana korg shuke okayy..
macam biase..selalunye lau yg segera punye mesti ade sediakan cara2 nak buat benda tu..xkesah la kat belakang ke kat tepi..mcm yg kat atas ni die tulis kat belakang camne nak buat kek coklat tu..so, aku follow step by step ape yg tulih kat situ..ade tulisan BI n BM..lau aku kompom bace yg BM tu..tkot lau bce yg BI lain yg disuruh lain yg aku buat..haha
bahan lain yg die suruh sediakan :
3 biji telur gred A.. tp aku pakai telur gred C sb kat rumah aku ade telur gred C aje..so, sb telur ni kecik sikit aku buat 4 bijik..dalam gmbo 3 je la sb tkot korg keliru nnt..
3/4 cawan teh (150 ml) minyak masak atau 200g mentega dicairkan.. aku gune mentega sb xmo bazirkan minyak masak mak aku..haha..tp ni gmbo sebelum cairkan la..aku cairkan gune periuk yg dipanaskan ngan api yg kecik je smpai die cair pastu tutup api..
3/4 cawan teh (150ml) susu pekat manis..yg ni aku pakai yg lebih buat kek batik ari tu..jimaatt..hehe
susu ni aku tuang je tros lebihan yg ada dalam tin tu..ade la dalam nak smpi setengah tin lg dalam tu..
3/4 cawan teh (150ml) air panas..aku anggar2 je sukatan tu..xde la sukat gune pembaris bagi btol2 3/4 tu..ingat! air panas tau..bukan air biasa, air paip, or air sejuk
cara sediakan kek coklat:
kacau telur dengan garpu selama 30 saat
masukkan semua bahan dan kacau menggunakan senduk kayu hingga sebati
sapu sedikit minyak masak pada loyang dan tabur rata sedikit tepung gandum.
then,tuangkan adunan yang dah sebati tadi dalam loyang yg dah sapu minyak n tepung td
kukus adunan tadi selama 50 minit ataupun korg boleh bakar (175'C 45 minit) sehingga kek masak.. aku pilih kukus je sebab ak xberape pandai nak pakai oven mak aku tu..hee..nak rebus isi air suku or hampir separuh periuk yg bawak sekali tu,jangan sikit sangat takot nnt air kering plak sebelum kek tu masak..n api jangan besar sangat, pkai api sederhana kecik je..
sementara tunggu kek tu masak, kemas n basuh la ape yg patut..so, nnt kek dah siap, dapur pon da kemas..toi x? huhu..btw dalam pek tu jugak ade sediakan topping utk kek nih..
bahan-bahan utk topping:
1 pek topping (ade dalam kotak bahan segera td)
1/2 (100ml) cawan teh susu pekat manis
1/4 (50ml) cawan teh minyak masak atau 50g mentega cair
(aku pakai mentega gak..cairkan yg lebihan mentega td)
(aku pakai mentega gak..cairkan yg lebihan mentega td)
cara penyediaan:
kacau semua bahan dengan sudu sehingga rata
masak bahan2 tadi secara 'double-boiler'(bekas adunan diletak di atas air yg dipanaskan).
macam aku aku alihkan adunan td ke dalam periuk yg atas tu, so sng aku nk kacau.. then, kacau adunan hingga berkilat.. aku masak adunan ni ble kek tu dah nak masak..so, ble tuang atas kek panas lg..
akhir sekali.. sebelum keluarkan kek dari periuk kukus, try dulu cucuk kek tu dengan garfu tgok kek tu dah masak ke belum..lau masih ade yg melekat kat garfu tu mknenye kek xfully masak lagi..so, korg kna truskan kukus smpi masak(tp selalunya 50 minit tu kek tu da masak dah)..then, tuang topping td atas kek tu n rata kan..korg boleh la nk hias atas kek tu gune coklat rise n so on..ak xde bnde2 tu so, kosong jela..
sejukkan sekejap..pastu boleh la makan..nyam2..time maghrib td kek tu dah tinggal banyak nih..
alhamdulillah, jadik buat utk pertama kalinya..n bukan saje jadi tp sedap sgt2 kek ni..lembut je kek die.. nak buatnye pon senang sebab separuh bahan dah disediakn..so, xpayah susah2..mcm biase sonang dan sodap! korg try la pulak (^_^)
*kek coklat segera ni 2 in 1..korg boleh buat sama ada kek coklat atau kek cawan coklat..n for ur information, 1 pek tu boleh menghasilkan 25 biji kek cawan coklat..selamat mencuba =)
Beli kat mana ya
ReplyDeletebeli kat mana tepung tu?
ReplyDelete