Sunday, 3 February 2013

kEK bAtiK bUatANku =)

Bismillahirrahmanirrahim..

wokeyh! Cuti sem kali nih pendek je..so, gunekan masa nih untuk dok melango kat rumah aje.. n disebabkan bosan yang teramat sangat kat rumah, aku pon terpikir la nak bermanje-manje kan diri dok kat dapur.. so, aku search2 la kat tenet macam2 resepi.. then, aku tertarik ngan satu resepi ni sebab nak buat nye mudah giler..haha..aku bab2 bnde senang kacang ni mmg suke...so, aku decide nak wat kek batik..

aku tau dah beribu2 org da wat kek batik nih n aku adalah org yg ketinggalan dalam bende2 cmnih..dulu zaman sekolah pernah gak try wat kek ni ngan siti, tapi xjadik..abis hangus milo tu kitorg kerjakan..mne x nye, ktorg ingatkan resepinye milo n biskut aje..cairkan milo pastu masokkan biskut..haha..pikiran zaman budak2 okeyh! haha..ye la kn, zaman aku dolu2 x pasang streamyx agy, n xpandai bab2 IT ni nk cari resepi..

 n lau u ollz nak taw, pelbagai jenis versi nak buat kek batik nih..tapi aku amik resepi yang paling senang n mudah nak buat..korg lau nak version yg len ley la rajin2 ketak jari kat keyboard korg search resepi2 kat tenet..ni resepi yang aku pakai:


1 paket biskut marrie
1 paket milo kecik
250 gram butter
1/2 tin susu manis (lau nak kurang manis sikit letak suku tin je)
1 sudu besar esen vanilla (utk bg wangi tp ak xpakai pon sb x bli)

ni plak cara nak buat:


patah2 kan smua biskut dalam paket tu..korg patahkan ikut mana yang korg suke..aku patahkan biskut tu jadi empat..


masukkan butter, susu n milo dalam periuk (masukkan bahan2 tu dulu baru pasang api, lau x nanti milo tu berketul2).. pasang api tu plak jangan besar sangat, kecik je sudah..pastu dah masokkn bahan2 tu tros kacau laju2..


then, ble sume da cair n lepas da nampak buih2 blup blup macam gambo kat atas ni, masokkan biskut yang dah patah2 kan td..


pastu, gaul biskut tu sampai sume biskut tu bersalut milo yang dah cair tu..gaul biskut tu jgn sampai terpelanting keluar plak..mcm aku, aku masokkan biskut tu sikit2 so, sure2 sume biskut tu kna milo tu..


api tu jangan lama sangat, agak2 sume biskut tu dah mandi ngan milo, padamkan api.. n then, keluarkan biskut dalam periuk tu masokkan dalam loyang. pilih loyang yang bersesuaian dengan kuantiti bahan2 tu. padatkan biskut tu dalam loyang dengan sudu or apa2 alat yg korg rasa bersesuaian. lepastu sejukkan selama 4 jam.


lepas 4 jam tu, korang boleh la potong makan.. untuk fes time buat kek nih aku berpuas ati la sebab menjadi n sodap..juz comot sikit sikit..hehehe..

see! senang giler kan nak buat, xpayah nak bakar2 ke hape ke..sesape yg belum try tu, ape g..coba la.. sonang n sodap! haha..


No comments:

Post a Comment